Wang Xiang Zhai – Grundlægger af Yiquan

Wang Xiang ZhaiGrundlæggeren af Yiquan (Dachengquan), Wang Xiang Zhai blev født i byen Weijialin, Shen amtet, Heibei Provinsen, i Kina i året 1885. Wang Xiang Zhai startede med at lære Xingyiquan fra den berømte Mester Guo Yunshen, og han blev den sidste discipel af Master Guo.

I 1913 ansatte hæren Wang Xiang zhai som instruktør på Wuji-instituttet.

I 1918 blev Wuji-instituttet lukket på grund af politisk uro. Wang benyttede lejligheden til at rejse til det sydlige Kina. Under den lange rejse besøgte Wang mange kampkunstnere fra forskellige skoler, og han lærte meget af rejsen.

I 1925 vendte Wang tilbage til det nordlige Kina på grund af nye politiske uroligheder. Han boede skiftevis i Beijing og Tianjin i denne periode.

I 1926 sammensmeltede Wang Xiang zhai, Xingyiquan med de værdifulde erfaringer han havde opnået under hans rejse til det sydlige Kina, og udbredte en ny måde af kampkunst kaldet Yiquan. Denne nye måde lagde mere vægt på brug af sindet og instinkter i stedet for form og teknik.

I 1928 drog Wang til Hangzhou for at være dommer ved den tredje nationale kampkunststurnering. Efterfølgende rejste han til Shanghai for at mødes med Qian Yantang, som også var en elev af Master Guo. Wang boede herefter i Shanghai og etablerede Yiquan foreningen, som lå på vejen Niuzhuang, for at undervise i Yiquan. Kampkunsteksperter som Zhang Changxin, You Pengxi, Gao Zhendong, Zhao Daoxin, Han Xingqiao, Han Xingyuan, Zhang Entong, Bu Enfu, Ma Chengxin, Qiu Zhihe kom for at lære fra ham.

I 1937 boede Wang i Beijing og underviste Yiquan ved ‘Siquan Society’. På dette tidspunkt tilkaldte han Han Xing qiao som instruktør.

I 1938 tilkaldte Wang, på grund af tilstrømningen af elever, Han Xing yuan til Beijing for at hjælpe med undervisningen.
Wang Xiang ZhaiI 1939 indrykkede Wang en artikel i to af Beijings aviser, ‘Truth Daily’ og ‘New Citizen Daily’ hvor han forklarede Yiquans principper og indbød alle kampkunstnere, som ville udveksle erfaringer på venskabelig fod. Wang startede også med at give interviews til journalister, hvor han forklarede essensen af Yiquan og kampkunst.

I 1958 inviterede det Kinesiske Medicinske Forskningsinstitut i Beijing Wang for at bruge Zhanzhuang (standing meditation) som den primære behandlingsmetode til at forebygge, forbedre, evt. helbrede forskellige kroniske sygdomme.

I 1961 hørte lederen af Heibei provincens sundhedsafdeling om Wang Xiangzhai . Og han ansatte Wang til at undervise i Yangshengzhuang (standing meditation for helse) på hospitalet i byen Baoding.

Den 12. juli 1963 døde Wang Xiangzhai af sygdom i Tianjin. En stor mand har forladt os, men hans kunst Yiquan vil fortsætte som en stor gave til menneskeheden.